7/05/2011

wtorek

śniadaniowy wypiek owsiano-bananowy z masłem orzechowym i kokosem
quick oats-banana cake with peanut butter and coconut


PRZEPIS (1 porcja; 100% wegańskie)
Składniki: 40g płatków owsianych

1 łyżka otrębów
1 średni banan (obrany ~100g)
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka mleka (w wersji wegańskiej sojowe) + 1 łyżka wody
szczypta proszku do pieczenia
opcja: miód / cukier / syrop z agawy / czipsy czekoladowe / orzechy (ja dodałam pokrojoną kostkę czekolady)

1. Mieszam płatki owsiane, otręby, wiórki i proszek do pieczenia.

2. Osobno rozmiażdżam banana na papkę, dodaję do niej mleko i wodę oraz opc. coś słodkiego :)
3. Łączę składniki. Przekładam je do wysmarowanej lekko tłuszczem małej foremki do zapiekania lub ramekina.
4. Wstawiam do nagrzanego wcześniej do 180* piekarnika. Piekę ok. 20-25 minut (należy kontrolować bo może się zmieniać; do uzyskania złotej skorupki). Wyciągam i dekoruję wg. uznania :)

/notki L.: podałam z masłem orzechowym, plasterkami banana i płatkami kokosu. Ciastko czerpie słodycz z banana, dlatego dosładzanie polecam jedynie naprawdę dużym łasuchom :) Uwaga!: uzależnia/

- - - - - - - - -
RECIPE (1 serving; 100% vegan)
Ingredients: 40g rolled oats
1 T bran
1 medium banana (~100g / peeled)
1 T dessicated coconut
1 T (soy) milk + 1 T water
pinch od baking powder
optional: honey / sugar / agave syrup (vegan version!) / chocolate chips / nuts

1. Combine rolled oats, bran, coconut and baking powder together.
2. In seperate bowl smash the banana. Combine banana pulp with milk, water and opt. sweetener (sweet enough without it; unless you have an ultimate sweet tooth).
3. Mix wet and dry ingredients together. Pour into a small (lightly greased) baking pan / ramekin.
4. Put it in a preheated to 180*C oven. Bake for 20-25 minutes (varies, keep your finger on the pulse; it should have slightly-golden crust). Take it out, decorate to your taste, enjoy! :) /Be aware! It's head-spinning addictive!/

16 komentarzy:

  1. Kocham kocham kocham Twoje wypieki! :D Ale jakoś nigdy nie mogę się zabrać rano do takich bardziej pochłaniających czas potraw (20 min czekania na śniadanko - udręka!). :P Więc pozostaje jako opcja kolacyjna. :D

    A norweski jakoś, idzie, dziękuję. :) Ostatnio miałam dwa dni przerwy, bo albo nie było weny albo czasu, ale dziś znów się pouczyłam troszkę. :D

    Hvordan har du det? :D I jak Twój szwedzki? :)

    Med vennlig hilsen! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest istnie mistrzowskie śniadanko! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, poranne marzenie, oj zjadłabym taki bananowy wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko,co za pyszności:) Jesteś niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale boskie! Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mlask.. gdybym tylko mogła już gryźć takie cuda

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejny fajny pomysł na śniadanie (:

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurczaczek, ale ładne ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pięknie. wypróbuję niedługo, bo na razie korzystam głownie z owoców sezonowych. a banany są cały rok i oprócz truskawek to moje ulubione owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. och, mniam!!! uwielbiam Cię za te śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks tasty beyond belief... You made this? Looks like something you order at a cute café in Paris.

    OdpowiedzUsuń
  12. boskie wypieki uwielbiam wszystko co owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciastko przebija wszystkie ciastka energetyczne na świecie,jest wprost idealne dla moich sportowców:)a możesz mi powiedzieć ile takie ciastko zachowuje świeżość bo ja muszę upiec od razu większą porcję i czy można np.dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy26/7/11 13:37

    Dzisiaj je zrobiłam, tyle, że do środka dałam jeszcze malinki i dżem, a całość polałam syropem malinowym... Pyszności, kocham Cię za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha zrobiłam z podwójnej porcji i dałam mase bakali :) poezja

    OdpowiedzUsuń