wypiek gryczany z jagodami + mus jagodowy, wiórki kokosowe
buckwheat blueberry bake + blueberry mousse and coconut topping
PRZEPIS (1 porcja, wegańskie)
Składniki: 1/4 szklanki mąki gryczanej (zblendowana kasza)
1 łyżka kaszy gryczanej
1 łyżka otrębów
1/2 średniego banana
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
3 łyżki mleka sojowego (może być krowie dla nie-wegan)
1 jajko lniane (łyżkę lnu mielonego zmieszać z 3 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 3 minuty) lub 1 białko
1-2 łyżki miodu
1/3 szklanki jagód
Przygotowanie: Banana dokładnie rozmiażdżam. Osobno mieszam mokre i suche składniki, następnie przelewam mokre do suchych. Dodaję owoce, mieszam dokładnie. Przekładam masę do natłuszczonego lekko naczynka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 25 minut w 180*C. Po wyjęciu ozdabiam według upodobań :)
Jak zwykle cudo. Muszę się w końcu skusić na podobny śniadaniowy wypiek :)
OdpowiedzUsuńSama wymyślasz przepisy na te wypieki? :)
OdpowiedzUsuńOstatnio sobie zrobiłam Twój owsiany wypiek i wzięłam ze sobą na drogę. Był przepyszny! :D
Jakie to jest śliczne, kurcze, chce Cię w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńnigdy bym nie wpadła na takie kombinacje śniadaniowe (:
OdpowiedzUsuńMiałam już przepis na wypiek gryczany z bloga "Weganie", muszę go w końcu wypróbować... A potem ten Twój, bo wygląda bosko ^^
OdpowiedzUsuńTeż wolę wytrawne śniadania w zimie, ale dzisiaj postanowiłam sobie zrobić przerwę od jagód i borówek - jutro znowu ;)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada! Na takie sniadanie chetnie bym sie zalapala :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne zdjęcie
OdpowiedzUsuńciekawy przepis,intryguje mnie gryczany dodatek, fajna propozycja na śniadanko
OdpowiedzUsuńoch, przejrzałam wszystkie Twoje propozycje śniadaniowe.
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
Wypiek gryczany= wypiek idealny! :) super!
OdpowiedzUsuńmniams
OdpowiedzUsuńzachęcający ten wypiek:)
OdpowiedzUsuńJa jak już wspomniałam w opisie mojej osoby- uwielbiam spać i śnić różne ciekawe i zeschizowane rzeczy ^^
OdpowiedzUsuńojeeej, przecudowny wypiek! sama skusiłabym się na taki :) przeglądam twojego bloga od dawna i uważam, że jest niezwykły :) teraz założyłam swojego - tak więc przy okazji zapraszam :)
OdpowiedzUsuńa można z zwyklej mąki pełnoziarnistej zrobić?? ;]
OdpowiedzUsuńNiesamowite są te Twoje wypieki śniadaniowe!!! tak straszliwie żałuję że nie mam piekarnika jeszcze, żadne ciasto nie wywołało u mnie takiej żałości, tylko te śniadaniowe wypieki.
OdpowiedzUsuńMonika
www.bentopopolsku.blogspot.com
A da sie to zrobic w opiekaczu lub gofrownicy ?
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie,
OdpowiedzUsuńW opiekaczu/gofrownicy raczej nie, ale w mikrofalówce na pewno. Spróbuj nastawić na 4-5 minut, bedzie nieco mniej wyrośnięte ale na pewno wyjdzie :)
Pozdrawiam!
I made this today. It was delicious!
OdpowiedzUsuń