7/08/2011

piątek

5-minutowe ciastko z quinoa z kokosem, truskawkami, posypką czekoladową i tahini
5-minute quinoa cake with coconut, strawberries, chocolate sprinkle and tahini


PRZEPIS (1 porcja, wegańskie)
Składniki: 1/3 szklanki quinoa (czyli komosy ryżowej. Do kupienia w sklepach bio lub marketach, np. Auchan)
1/3 szklanki rozmiażdżonych truskawek
2 łyżki papki bananowej (1/4 małego banana)
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka lnu mielonego (lub białko jajka)

1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu/cukru)
Wykonanie: Mieszam wszystkie składniki. Przekładam do naczynia odpowiedniego do mikrofalówki (np. plastikowa, niewielka miseczka, ramekin), lekko natłuszczonego. Odstawiam mieszankę na jakieś 3-4 minuty (jeśli używasz białka jaja nie ma konieczności odstawiać do stężenia). Piekę w mikrofalówce przez 4 minuty. Wypiek powinien "odejść" od ścianek naczynia, jeśli po tym czasie to się nie stanie, należy piec jeszcze 1-2 minuty. Odstawiam minutę do ostygnięcia. Wyjmuję z naczynka, ozdabiam dodatkami (u mnie tahini, truskawki i posypka czekoladowa). Smacznego!

Inspiracja: Healthful pursuit; / Inspiration: Healthful pursuit

18 komentarzy:

  1. super to ciastko, piękne kolory!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze słodko u ciebie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. można wiedzieć gdzie zaopatrujesz się w truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wróciłam i jak na razie nigdzie się nie wybieram ;) Melon ma w sobie coś arbuzowego, ale nie ma tyle wody i czuć lekki jakby alkoholowy posmak :) U ciebie jak zwykle pyszności. Nie miałam jeszcze okazji spróbować quinoa, ale wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy8/7/11 11:57

    Koniecznie poproszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. jesteś niesamowita, wiesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Czekam na przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o. tahini jednak może pasować do słodkiego!
    wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks delicious! I cannot wait to try it!

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham blogi poswiecone sniadaniom, jak moge dodac go do obserwowanych?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! To wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. A da się zrobić coś takiego w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Wam wszystkim za komentarze, kochani! :) Odpisałam na pytania na Waszych blogach :)

    @ Anonimowy truskawki wciąż są u mnie na targu do zdobycia :) Co prawda mniej liczne, kończące się, ale poluję na nie zawzięcie, bo truskawki to moje ukochane owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda że sezon na truskawki się skończył :// wygląda pysznie :)) A można czymś zastąpić kosmozę ryżową, bo w domu nie mam xD

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh, I am sooooo making this!

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy22/3/13 07:23

    Fajna ta babeczka :), a to musi być ugotowana quinoa czy sucha?

    OdpowiedzUsuń