5-minutowe ciastko z quinoa z kokosem, truskawkami, posypką czekoladową i tahini
5-minute quinoa cake with coconut, strawberries, chocolate sprinkle and tahini
PRZEPIS (1 porcja, wegańskie)
Składniki: 1/3 szklanki quinoa (czyli komosy ryżowej. Do kupienia w sklepach bio lub marketach, np. Auchan)
1/3 szklanki rozmiażdżonych truskawek
2 łyżki papki bananowej (1/4 małego banana)
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka lnu mielonego (lub białko jajka)
1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu/cukru)
Wykonanie: Mieszam wszystkie składniki. Przekładam do naczynia odpowiedniego do mikrofalówki (np. plastikowa, niewielka miseczka, ramekin), lekko natłuszczonego. Odstawiam mieszankę na jakieś 3-4 minuty (jeśli używasz białka jaja nie ma konieczności odstawiać do stężenia). Piekę w mikrofalówce przez 4 minuty. Wypiek powinien "odejść" od ścianek naczynia, jeśli po tym czasie to się nie stanie, należy piec jeszcze 1-2 minuty. Odstawiam minutę do ostygnięcia. Wyjmuję z naczynka, ozdabiam dodatkami (u mnie tahini, truskawki i posypka czekoladowa). Smacznego!
Inspiracja: Healthful pursuit; / Inspiration: Healthful pursuit
super to ciastko, piękne kolory!:)
OdpowiedzUsuńProszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze słodko u ciebie (:
OdpowiedzUsuńmożna wiedzieć gdzie zaopatrujesz się w truskawki?
OdpowiedzUsuńWróciłam i jak na razie nigdzie się nie wybieram ;) Melon ma w sobie coś arbuzowego, ale nie ma tyle wody i czuć lekki jakby alkoholowy posmak :) U ciebie jak zwykle pyszności. Nie miałam jeszcze okazji spróbować quinoa, ale wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie poproszę przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjesteś niesamowita, wiesz? :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Czekam na przepis!:)
OdpowiedzUsuńo. tahini jednak może pasować do słodkiego!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
It looks delicious! I cannot wait to try it!
OdpowiedzUsuńkocham blogi poswiecone sniadaniom, jak moge dodac go do obserwowanych?
OdpowiedzUsuńWow! To wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńA da się zrobić coś takiego w piekarniku?
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim za komentarze, kochani! :) Odpisałam na pytania na Waszych blogach :)
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy truskawki wciąż są u mnie na targu do zdobycia :) Co prawda mniej liczne, kończące się, ale poluję na nie zawzięcie, bo truskawki to moje ukochane owoce :)
Szkoda że sezon na truskawki się skończył :// wygląda pysznie :)) A można czymś zastąpić kosmozę ryżową, bo w domu nie mam xD
OdpowiedzUsuńOh, I am sooooo making this!
OdpowiedzUsuńFajna ta babeczka :), a to musi być ugotowana quinoa czy sucha?
OdpowiedzUsuń