20-minute chocolate oats bars, apricot, raspberry-banana soymilkshake
PRZEPIS (1 porcja - 3 batoniki; 100% wegańskie)
Składniki: 40g płatków owsianych
2 łyżki otrębów
1 mały banan (obrany ~70g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mleka (w wersji wegańskiej sojowe) + 1 łyżka wody
szczypta proszku do pieczenia
opcja: miód / cukier / syrop z agawy / czipsy czekoladowe / orzechy (ja dodałam pokrojoną kostkę czekolady)
1. Rozmiażdżam banana na papkę, dodaję do niej mleko i wodę oraz opc. coś słodkiego :)
2. Dodaję płatki owsiane, otręby, kakao i proszek do pieczenia.
3. Łączę składniki. Przekładam je do wysmarowanej lekko tłuszczem prostokątnej foremki do zapiekania (użyłam keksówkę). Układam na wierzchu maliny.
4. Wstawiam do nagrzanego wcześniej do 180* piekarnika. Piekę ok. 20-25 minut. Wyciągam, kroję na 3 kawałki. Smacznego!
2. Dodaję płatki owsiane, otręby, kakao i proszek do pieczenia.
3. Łączę składniki. Przekładam je do wysmarowanej lekko tłuszczem prostokątnej foremki do zapiekania (użyłam keksówkę). Układam na wierzchu maliny.
4. Wstawiam do nagrzanego wcześniej do 180* piekarnika. Piekę ok. 20-25 minut. Wyciągam, kroję na 3 kawałki. Smacznego!
- - - - - - - - -
RECIPE (1 serving - 3 bars; 100% vegan)
Ingredients: 40g rolled oats
2 T bran
1 medium banana (~100g / peeled)
1 t cacao powder
1 T (soy) milk + 1 T water
pinch od baking powder
optional: honey / sugar / agave syrup (vegan version!) / chocolate chips / nuts
1. Smash the banana. Combine banana pulp with milk, water and opt. sweetener (sweet enough without it; unless you have an ultimate sweet tooth).
2. Add&mix with rolled oats, bran, cacao and baking powder.
3. Pour into a small (lightly greased) rectangular baking pan. Decorate with small raspberries.
4. Put it in an oven preheated to 180*C. Bake for 20-25 minutes (varies, keep your finger on the pulse; it should have crust). Take it out, cut into 3 pieces. Enjoy!
2. Add&mix with rolled oats, bran, cacao and baking powder.
3. Pour into a small (lightly greased) rectangular baking pan. Decorate with small raspberries.
4. Put it in an oven preheated to 180*C. Bake for 20-25 minutes (varies, keep your finger on the pulse; it should have crust). Take it out, cut into 3 pieces. Enjoy!
Świetnie wyglądają te batoniki. Pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić któregoś dnia te batoniki! wyglądają fenomenalnie ;)
OdpowiedzUsuńmorela! mój ulubiony owoc razem z jabłkami :D
Bardzo ciekawy przepis, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńśniadanie jak z marzeń ! <3 robiłam kiedyś podobne batoniki ale bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńporywam takiego batonika;) pycha;)
OdpowiedzUsuńBatonika zabieram do kawki. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńurocze śniadanko,takie eksperymentalne jak lubię;)
OdpowiedzUsuńhaha, dlaczego sądziłaś, że nie mam tej czternastki? :p
OdpowiedzUsuńmniam, posiłek mistrzów- prawidziwy
OdpowiedzUsuńps: a wiesz co.. w sumie jestem wielką fanką aparatów z duszą, czyli np. polaroidów (sic! ostatnio to moja wielka miłość- niestety droga), koło października zmieniam aparat na lepszy- czyli na lustrzankę.
Nie odpowiem ci więc na to pytanie;)
idealne sniadanko, pycha:)
OdpowiedzUsuńSzpinak w ogóle nie jest wyczuwalny. Koktajl smakuje jakby był zrobiony tylko z banan i truskawek. Jest pyszny :D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się spodobał pomysł na te owsiane batoniki:) cudowna alternatywa dla chipsów:))))
OdpowiedzUsuńwiesz, jak dzisiaj po powrocie z gór zobaczyłam te batoniki, postanowiłam, że muszę je zrobić i zafundowałam sobie przepyszny podwieczorek. :) naprawdę świetny przepis, no i wiem już, że śniadanie musiałaś mieć mniamniuśne.
OdpowiedzUsuńw sumie pierwszy raz gotowałam owsiankę ma mleku ( wstyd :P !) i nie mam pojęcia jakim cudem mi ona tak wyszła :D ja osobiście wolałabym taką bardziej kremową niż 'zwartą' . może następnym razem mi taka wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
Zostałaś nominowana, zapraszam do mnie .
OdpowiedzUsuńPomysł na batoniki jest świetny! Już mam na nie ochotę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń