6/08/2011

środa

pieczone jabłko z rozmiażdżonym bananem, otrębami, płatkami owsianymi i orzechami
baked apple with smashed banana, rolled oats, wheat bran and nuts


Cynamonowo-bananowe jabłka z owsianką
Składniki (1 porcja):
- b. duże jabłko,
- 1 mały, dojrzały banan lub połówka dużego
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka otrębów pszennych
- łyżka pokrojonych orzechów
- cynamon
Przygotowanie
1. Przekrajamy jabłko na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Umieszczamy je w specjalnym pojemniku do mikrofalówki lub w szklanym pojemniku i przykrywamy bezbarwną folią spożywczą. Pieczemy przez 2 minuty.
2. W międzyczasie rozmiażdżamy banana, dodajemy płatki i otręby, cynamon i połowę orzechów. Mieszamy razem.
3. Umieszczamy na jabłkach masę, ponownie przykrywamy folią i pieczemy 1,5 minuty, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 1-2 minuty (z wierzchu powinna się zrobić lekka skorupka).
4. Posypujemy resztą orzechów. Smacznego!


Cinnamon & banana baked apples with oats
Ingredients (1 serving):
- very big apple
- 1 small or 1/2 big, overriped banana
- 2 tbs rolled oats
- 1 tbs wheat bran
- 1 tbs crushed nuts
- cinnamon
Directions:
1. Divide an apple in two, remove the core. Put it in a microwave safe dish and cover with a plastic lid / wrap. Microwave for 2 mins.
2. In the meantime smash banana in a bowl, add bran, oats, half of the nuts and cinnamon to taste. Mix it together until totally combined.
3. Top apples with the prepared topping, cover it again and microwave for ~1.5 minute, then remove the lid and microwave for another 1-2 mins (until the topping gets slightly crusty on sides)
4. Decorate it with remaining nuts. Enjoy!


inspiracja/inspiration

3 komentarze: