6/12/2011

niedziela

frittata (z brokułem, pomidorami, marchwią, kukurydzą, ziemniakami i cebulką)
frittata (with broccoli, tomatoes, carrot, corn, potatoes and onion)

5 komentarzy:

  1. Chyba jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam... Jak takie cudo zrobić? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko, wygląda niesamowicie... proszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam frittaty, ale tak wypakowanej warzywami jeszcze nie jadłam. Świetna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest bardzo prosty i zależy jedynie od wyobraźni wykonującego :) Wystarczy do natłuszczonego pojemnika do zapiekania wrzucić warzywa i zalać jajkami (jajka należy w miseczce rozmieszać, tak aby żółtko połączyło się z białkiem, ale nie doprowadzić do powstania piany). Średnio potrzebne jest ok. 6 jajek (moja frittata jest wysoka i dlatego zużyłam ich 8). Jest też opcja z pieczeniem na patelni, wtedy należy przypiec spód na patelni a następnie włożyć do piekarnika do zarumienienia wierzchu - moja patelnia ma rączkę, która nie nadaje się do piekarnika, dlatego zawsze wykorzystuję zwykłe, żaroodporne naczynie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy24/6/11 17:41

    Mnie Irlandki nauczyły, żeby wsunąć półkę dość wysoko w piekarniku i włączyć go na opcję grill. Potem zrobić całość w patelni jak piszesz, a następnie wstawić patelnię pod grilla, ale rączkę zostawić na zewnątrz, piekarnika nie domykamy, wtedy rączka się nie spali :)

    OdpowiedzUsuń