Składniki (podaję na 3 placuszki - czyli taka porcja jak na zdjęciu): - łyżka posiekanych drobno orzechów (u mnie migdały, ziemne i laskowe) - 1 jajko - 2 łyżki otrąb pszennych - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych - szczypta proszku do pieczenia - łyżeczka miodu - pół łyżeczki kakao - 2 łyżki mleka
Otręby i płatki owsiane namaczam przez noc w mleku z miodem (poza 2 łyżkami dolewam resztę wrzątku, niewiele, aby płatki wszystko wchłonęły). Rano dodaję resztę składników, mieszam. Nakładam 3 porcje masy łyżką i smażę powoli na patelni teflonowej z niewielką ilością tłuszczu (jeśli na patelnię z płatków wypłynie trochę mleka nie ma się czym martwić - wszystko się ładnie zetnie :) ).
Może brzmi długo, ale naprawdę trzeba tylko pamiętać, żeby namoczyć płatki - rano się szybciutko miesza, smaży i gotowe :)
Ojej, wygląda słodko!
OdpowiedzUsuńmołabym prosić o przepis na placuszki?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
OdpowiedzUsuńSkładniki (podaję na 3 placuszki - czyli taka porcja jak na zdjęciu):
- łyżka posiekanych drobno orzechów (u mnie migdały, ziemne i laskowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
Otręby i płatki owsiane namaczam przez noc w mleku z miodem (poza 2 łyżkami dolewam resztę wrzątku, niewiele, aby płatki wszystko wchłonęły). Rano dodaję resztę składników, mieszam. Nakładam 3 porcje masy łyżką i smażę powoli na patelni teflonowej z niewielką ilością tłuszczu (jeśli na patelnię z płatków wypłynie trochę mleka nie ma się czym martwić - wszystko się ładnie zetnie :) ).
Może brzmi długo, ale naprawdę trzeba tylko pamiętać, żeby namoczyć płatki - rano się szybciutko miesza, smaży i gotowe :)