strawberry scones with cottage cheese, sweet cherries, green tea
truskawkowe scones @ Lisa is cooking - przepis oryginalny / original recipe
PRZEPIS
Składniki: 440g mąki pszennej;
czubata łyżka otrąb pszennych;
2 jajka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
200 ml zimnego mleka;
85g masła (chłodnego);
łyżka cukru (lub miodu)
szczypta soli;
truskawki (ok. szklanka pokrojonych)
na wierzch: białko jaja do posmarowania; łyżka cukru
Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170*C, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do wypieków. Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby, sól, cukier i proszek; mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i palcami łączymy z suchymi składnikami. W mniejszej miseczce delikatnie ubijamy jajka, po czym dodajmy mleko. Przelewamy do składników suchych, dodajemy do nich również owoce. Szybko i pobieżnie mieszamy (nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo - im krócej, tym sconesy są smaczniejsze :) ). Nakładamy na blachę łyżką placki ciasta (w pewnej odległości od siebie, urosną). Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 20-25 minut lub do zezłocenia i urośnięcia.
Mi wyszło jakieś 9 sconesów :)
Mi wyszło jakieś 9 sconesów :)
mniam, zazdroszczę śniadania :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie wygląda rewelacyjnie! Aż miło wstawać z samego ranka! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę więc smacznego ^^
OdpowiedzUsuńtwój blog ma baardzo adekwatną nazwę do zamieszanych potraw.
Mistrzowskie ! <3
fantastyczny posiłek, wygląda tak letnio!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
O raju, scones z truskawkami? To musi bosko smakować!
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam scones i czereśnie :D
OdpowiedzUsuńTruskawkitruskawkitruskawki!! :DD
OdpowiedzUsuńAle najbardziej smakowicie wygląda laptop w tle, mniam xD
...chociaż nie, nie najbardziej, bo nie jest truskawkowy. ^^
U mnie też dużo czereśni. Nie mamy co z nimi robić i rozdajemy sąsiadom. Moje są aż czarne i takie słodziutkie :) A tak zapytam co to jest scones i jak sie go robi ? I zapraszam do mnie na www.delicious-breakfast.blog.onet.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Dawno jadłam LuGo. Nie pamiętam nawet jak smakują. Jedyne jakie jadłam to był te kakaowe
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się pieką na jutrzejsze śniadanie :) z wielkim trudem, ale wycinałam dzielnie kółka z ciasta... mam nadzieję, że okaże się to warte zachodu ;) bo to moje pierwsze scones
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne :D zrobiłam częściowo z razową mąką i zjadam z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym bez cukru, mniam :) http://breakfast.blox.pl/2011/06/Scones-z-truskawkami.html
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę w końcu zrobić sconesy, bo się do nich jakoś zbieram i zbieram i nie mogę ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają bombowo!!!:D
Jak się cieszę, że pojawił się przepis!!!! Hura!!:-)))Czekam też na przepisy na owsianki, intrygujące wypieki gryczane i z quinoa. Świetny blog!!
OdpowiedzUsuń