6/16/2011

czwartek

truskawkowe scones z serkiem wiejskim; czereśnie; zielona herbata
strawberry scones with cottage cheese, sweet cherries, green tea


truskawkowe scones @ Lisa is cooking - przepis oryginalny / original recipe



PRZEPIS
Składniki: 440g mąki pszennej;
czubata łyżka otrąb pszennych;
2 jajka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
200 ml zimnego mleka;
85g masła (chłodnego);
łyżka cukru (lub miodu)
szczypta soli;
truskawki (ok. szklanka pokrojonych)
na wierzch: białko jaja do posmarowania; łyżka cukru

Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170*C, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do wypieków. Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby, sól, cukier i proszek; mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i palcami łączymy z suchymi składnikami. W mniejszej miseczce delikatnie ubijamy jajka, po czym dodajmy mleko. Przelewamy do składników suchych, dodajemy do nich również owoce. Szybko i pobieżnie mieszamy (nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo - im krócej, tym sconesy są smaczniejsze :) ). Nakładamy na blachę łyżką placki ciasta (w pewnej odległości od siebie, urosną). Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 20-25 minut lub do zezłocenia i urośnięcia.
Mi wyszło jakieś 9 sconesów :)

13 komentarzy:

  1. mniam, zazdroszczę śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie wygląda rewelacyjnie! Aż miło wstawać z samego ranka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Życzę więc smacznego ^^

    twój blog ma baardzo adekwatną nazwę do zamieszanych potraw.
    Mistrzowskie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny posiłek, wygląda tak letnio!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. O raju, scones z truskawkami? To musi bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Uwielbiam scones i czereśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawkitruskawkitruskawki!! :DD

    Ale najbardziej smakowicie wygląda laptop w tle, mniam xD

    ...chociaż nie, nie najbardziej, bo nie jest truskawkowy. ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też dużo czereśni. Nie mamy co z nimi robić i rozdajemy sąsiadom. Moje są aż czarne i takie słodziutkie :) A tak zapytam co to jest scones i jak sie go robi ? I zapraszam do mnie na www.delicious-breakfast.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis :) Dawno jadłam LuGo. Nie pamiętam nawet jak smakują. Jedyne jakie jadłam to był te kakaowe

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie mi się pieką na jutrzejsze śniadanie :) z wielkim trudem, ale wycinałam dzielnie kółka z ciasta... mam nadzieję, że okaże się to warte zachodu ;) bo to moje pierwsze scones

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły pyszne :D zrobiłam częściowo z razową mąką i zjadam z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym bez cukru, mniam :) http://breakfast.blox.pl/2011/06/Scones-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Muszę w końcu zrobić sconesy, bo się do nich jakoś zbieram i zbieram i nie mogę ;p
    Wyglądają bombowo!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy14/7/11 10:12

    Jak się cieszę, że pojawił się przepis!!!! Hura!!:-)))Czekam też na przepisy na owsianki, intrygujące wypieki gryczane i z quinoa. Świetny blog!!

    OdpowiedzUsuń