9/01/2011

czwartek

pełnoziarniste bananowe scones z orzeszkami w karmelu; maliny; mleko sojowe
whole-grain banana scones w honey roasted peanuts; raspberries; soy milk


PEŁNOZIARNISTE BANANOWE SCONES (6 sztuk, wegańskie)
Składniki:1 szklanka mąki pełnoziarnistej
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki otrębów
1 łyżka oleju
1 i 3/4 dużych, rozmiażdżonych bananów + 1/4 plasterki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki wody (lub 1 całe jajko w wersji nie-wegańskiej)
garść orzeszków w karmelu (lub inne dodatki)

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewam do 180*C.
2. Mieszam mąkę, płatki, otręby, sodę, proszek do pieczenia i sól.
3. W oddzielnej misce przygotowuję jajko lniane (lub wbijam zwykłe jajko), dodaję rozmiażdżone banany, olej.
4. Łączę mokre i suche składniki. Wsypuję do nich orzeszki, mieszam.
5. Formuję 6 okrągłych sconesów, układam je na blaszce. Na wierzch każdego wciskam plasterek banana.
6. Piekę w temp. 180*C około 15-20 minut (do zezłocenia). Smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Pełnoziarniste scones... po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/9/11 16:02

    O jeju, jak ja tęskniłam za Toba i Twoimi śniadaniami <3
    Scones, banany, karmel... Żyć, nie umierać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu wróciły mistrzowskie śniadania. Od razu Nas uraczyłaś takimi pysznościami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już nie mogłam się doczekać kolejnego śniadania! scones i maliny - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie scones ze szklanką roślinnego mleka to chyba najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić! Szacuneczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie jesteś! :)
    Uwielbiam maliny i mleko sojowe, ale scones'ów jeszcze nie piekłam. Można prosić o przepis na te Twoje cuda? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, jak ja dawno nie jadłam orzeszków w karmelu. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bananowe scones-pysznie;) i jeszcze te orzeszki i maliny;*

    OdpowiedzUsuń
  9. welcome back :) i przepis poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. orzechy w karmelu i banan to wspaniałe połączenie ;3 pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wróciłaś! :D I to w jakim smacznym stylu (;
    Jak było na wakacjach?
    Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  12. I znów będziesz robiła mi codziennie apetyt! ;)
    Cudne te twoje maleńkie scones ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też tęskniłam za Twoimi pięknymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje scones wyglądają obłędnie! Mleko sojowe w połączeniu z malinami i orzechami - cudo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwszy wpis po powrocie i od razu tak smakowicie. :D Jak było w Bieszczadach? :D

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. O, wróciłaś!
    Stęskniłam się za Twoimi śniadaniami.
    Scones tez ostatnio jadłam, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy1/9/11 20:56

    Wreszcie jesteś! ;)
    a przepis będzie? proszę!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie śliczne nie jadłam jeszcze takich,ja tez proszę o przepisik:)Dobrze ,że już wróciłaś od razu jest smaczniej przy śniadanku:)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj Panna! kiedy ja dostane takie ładne śniadanko?;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cieszę się, że wróciłaś! Zatęskniłam za Twoimi śniadaniami!

    OdpowiedzUsuń
  21. No w końcu wróciłaś, tęskniłam za twoimi śniadaniami :) Są cudowne :D Chciałam ostatnio zrobić scones, ale nie miałam jogurtu naturalnego. Twoje muszę zrobić w weekend :D:D

    OdpowiedzUsuń
  22. mam pytanie, w składnikach jest podane: 1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki wody (lub 1 całe jajko w wersji nie-wegańskiej)

    czyli jeżeli ja robię w wersji wegańskiej to nie dodaje jajka tak?

    a potem piszesz, że: W oddzielnej misce przygotowuję jajko lniane (lub wbijam zwykłe jajko), dodaję rozmiażdżone banany, olej

    czyli jednak jakieś jajko muszę dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już rozumiem, jajko lniane to to len i woda :)
      przepraszam za kłopot!

      Usuń