whole-grain banana scones w honey roasted peanuts; raspberries; soy milk
PEŁNOZIARNISTE BANANOWE SCONES (6 sztuk, wegańskie)
Składniki:1 szklanka mąki pełnoziarnistej
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki otrębów
1 łyżka oleju
1 i 3/4 dużych, rozmiażdżonych bananów + 1/4 plasterki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki wody (lub 1 całe jajko w wersji nie-wegańskiej)
garść orzeszków w karmelu (lub inne dodatki)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewam do 180*C.
2. Mieszam mąkę, płatki, otręby, sodę, proszek do pieczenia i sól.
3. W oddzielnej misce przygotowuję jajko lniane (lub wbijam zwykłe jajko), dodaję rozmiażdżone banany, olej.
4. Łączę mokre i suche składniki. Wsypuję do nich orzeszki, mieszam.
5. Formuję 6 okrągłych sconesów, układam je na blaszce. Na wierzch każdego wciskam plasterek banana.
6. Piekę w temp. 180*C około 15-20 minut (do zezłocenia). Smacznego! :)
Pełnoziarniste scones... po prostu uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńO jeju, jak ja tęskniłam za Toba i Twoimi śniadaniami <3
OdpowiedzUsuńScones, banany, karmel... Żyć, nie umierać. ;)
W końcu wróciły mistrzowskie śniadania. Od razu Nas uraczyłaś takimi pysznościami. :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogłam się doczekać kolejnego śniadania! scones i maliny - super!
OdpowiedzUsuńTakie scones ze szklanką roślinnego mleka to chyba najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić! Szacuneczek!
OdpowiedzUsuńWreszcie jesteś! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny i mleko sojowe, ale scones'ów jeszcze nie piekłam. Można prosić o przepis na te Twoje cuda? ;)
Mmmm, jak ja dawno nie jadłam orzeszków w karmelu. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńBananowe scones-pysznie;) i jeszcze te orzeszki i maliny;*
OdpowiedzUsuńwelcome back :) i przepis poproszę! :)
OdpowiedzUsuńorzechy w karmelu i banan to wspaniałe połączenie ;3 pyszności!
OdpowiedzUsuńWróciłaś! :D I to w jakim smacznym stylu (;
OdpowiedzUsuńJak było na wakacjach?
Pozdrawiam (:
I znów będziesz robiła mi codziennie apetyt! ;)
OdpowiedzUsuńCudne te twoje maleńkie scones ;)
Tęskniłam... <3
OdpowiedzUsuńJa też tęskniłam za Twoimi pięknymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńTwoje scones wyglądają obłędnie! Mleko sojowe w połączeniu z malinami i orzechami - cudo.
OdpowiedzUsuńPierwszy wpis po powrocie i od razu tak smakowicie. :D Jak było w Bieszczadach? :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O, wróciłaś!
OdpowiedzUsuńStęskniłam się za Twoimi śniadaniami.
Scones tez ostatnio jadłam, uwielbiam :)
Wreszcie jesteś! ;)
OdpowiedzUsuńa przepis będzie? proszę!
Jakie śliczne nie jadłam jeszcze takich,ja tez proszę o przepisik:)Dobrze ,że już wróciłaś od razu jest smaczniej przy śniadanku:)
OdpowiedzUsuńoj Panna! kiedy ja dostane takie ładne śniadanko?;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wróciłaś! Zatęskniłam za Twoimi śniadaniami!
OdpowiedzUsuńNo w końcu wróciłaś, tęskniłam za twoimi śniadaniami :) Są cudowne :D Chciałam ostatnio zrobić scones, ale nie miałam jogurtu naturalnego. Twoje muszę zrobić w weekend :D:D
OdpowiedzUsuńmam pytanie, w składnikach jest podane: 1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki wody (lub 1 całe jajko w wersji nie-wegańskiej)
OdpowiedzUsuńczyli jeżeli ja robię w wersji wegańskiej to nie dodaje jajka tak?
a potem piszesz, że: W oddzielnej misce przygotowuję jajko lniane (lub wbijam zwykłe jajko), dodaję rozmiażdżone banany, olej
czyli jednak jakieś jajko muszę dodać?
już rozumiem, jajko lniane to to len i woda :)
Usuńprzepraszam za kłopot!