8/15/2011

poniedziałek

smażona polenta z malinami, migdałami i czekoladą; zielona herbata
fried polenta with raspberries, almonds and chocolate; green tea

Zapraszam dalej po przepis i niespodziankę :) / Click 'more' for a recipe and a surprise freebie :)

- - - - - - - - - - - - - -

SMAŻONA POLENTA (1 porcja, wegańskie, bezglutenowe)
Składniki: 4 łyżki czubate kaszy kukurydzianej (lub więcej w zależności od upodobań)
3/4 szklanki wody lub mleka
1 łyżka cukru / syropu z agawy
olej
dodatki wg. uznania (u mnie: maliny, migdały, czekolada)

Przygotowanie: Przynajmniej godzinę wcześniej (a najwygodniej wieczorem) gotuję wodę lub mleko z cukrem w niewielkim garnku, do wrzątku dosypuję kaszę. Szybko mieszam aby nie powstały grudki. Jeśli masa jest za gęsta można dodać wody lub mleka. Cały czas gotuję, mieszając ok. 4-5 minut (jest gotowe, gdy masa "odchodzi" do krawędzi i jest kremowa). Przelewam do foremki lub na płaski talerz, wstawiam do lodówki.
Przed jedzeniem wyciągam przygotowaną polentę, kroję na kawałki (można użyć takich foremek jak do ciastek aby uzyskać gwiazdki, serduszka itd. :) ), złocę na patelni. Podaję z dowolnymi dodatkami. Smacznego! :)

FRIED POLENTA (1 serving, vegan, non-gluten)
Ingredients: 4 heaped T polenta (or more if you are really hungry)
3/4 cup water or milk
1 T sugar / agave syrup
oil
topping of your choice (here: raspberries, almonds, white chocolate, raspberry sauce)

Method:
At least one hour ago (evening before breakfast is the best option) boil the liquid with sugar in a small pan, add polenta when boiling. Stir it rapidly not to let lumps form. If the mixture is too thick pour more liquid in. I boil it and stir continuously for about 4-5 mins (it's ready, when the mixture is creamy). Pour it into a silicone form or a plate, store it in a fridge for at least 1 hour.

Before the meal take it out of the fridge, cut it into pieces (you can use cookie cutters to get heart- or star-shaped ones). Brown it on a frying pan, serve with any toppings you like. Enjoy! :)


- - - - - - - - - - - - - -

Bardzo wiele osób pyta mnie, skąd biorę takie ładne naczynka czy pudełeczka. Naczynka kupuję lub wyciągam z domowych zbiorów, za to pudełeczka może wydrukować każdy, kto dysponuje drukarką kolorową. Dlatego dziś przygotowałam dla Was bonusowe pudełeczko w kwiatuszki :)



Najlepszy efekt uzyskacie, drukując je na papierze o dużej gramaturze (np. matowym, gładkim wizytówkowym). Do uzyskania pudełeczka wielokrotnego użytku polecam druk na specjalnej folii, np. takiej (są inne do drukarki atramentowej i laserowej, upewnijcie się, że kupujecie właściwą, jeśli się zdecydujecie na tą opcję). U mnie w papierniczym można kupić arkusze na sztuki. Potem pozostaje już tylko przygotowanie czegoś pysznego, umieszczenie w środku, i... mała uczta gotowa :)

/ As I am frequently asked, where I took my tableware and treat boxes from I decided to prepare today a special freebie for you :) Of course I buy most of my tableware, but paper treat boxes are easily printable, so if you only have a color printer the world is all yours!
It looks the best when printed on heavyweight paper (thick one). If you want to make it reusable try printing it on a special non-transparent foil. There's different one for ink printers and laser printers so be sure to buy the proper one. Then all you've got to do is to prepare hyper yummy treat, put it inside and.. enjoy! :)

27 komentarzy:

  1. Jesteś niesamowita! Kurczaczek, jestem Twoją największą fanką ever! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy15/8/11 11:18

    Kochane śniadanko <3 Po prostu piękne! I dzięki bardzo za ten szablon, na pewno mi się przyda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czym jest polenta, ale wygląda bardzo smacznie! ;)
    Twoje pudełeczka/ kubeczki/ filiżanki/ łyżeczki/ słomki/ miseczki wzbudzają we mnie chęć wydania majątku na stołową zastawę. To bardzo niebezpieczne!
    Nie mogę doczekać się przepisu tej serduszkowej słodyczy z malinami! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam polenty, ale wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy15/8/11 11:40

    oohhh, cudo! szablon i śniadanko, mmm!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy15/8/11 11:54

    Genialne, genialne! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe śniadanie :)!! Jak zawsze zresztą!

    OdpowiedzUsuń
  8. zachwyt nad różem. chciałabym spróbować każdego z Twoich śniadań.

    i pudełeczko takie ładne.. może kiedyś i ja się skuszę na te kolory.

    OdpowiedzUsuń
  9. Śniadanie wspaniałe, ale chce napisać o pudełeczku - świetny pomysł. Jak tylko kupię papiero to wydrukuję :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam polenty, a wygląda doskonale ^^ Dziękuje za pudełeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności. Na pewno skorzystam z przepisu !

    ;-*

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Wchodzę na twojego bloga już od długiego czasu i jak zwykle same pyszności u Ciebie! Do tego te cudne fotografie :))
    Mam tylko pytanie, czy zamiast kaszy kukurydzianej mogę użyć mąki kukurydzianej? Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę spróbować tej polenty, bo brzmi przepysznie. W ogóle Twój blog to istna kopalnia pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mm.. jakie twoje śniadania są piękne :D aż się zrobiłam głodna :> dzięki za szablon, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jestem zakochana w twoich przepisach! są genialne! ;3

    OdpowiedzUsuń
  16. chętnie kupiłabym książkę kucharską ze zdjęciami twojego autorstwa *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. jak zawsze pyszności (; a co do pudełeczka to już sobie ściągnęłam, kupie tylko to co potrzebne i może wydrukuję (: jest śliczne (robisz sama szablony?). To świetny pomysł na podanie w ciekawy sposób słodkich wypieków. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie ci ta polenta wyszła z kolorowymi malinami. szablonik ściągnęłam i teraz tylko muszę wymyślić, co w tym kubeczku zaserwować:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale to wygląda wspaniale. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis.


    http://guamora.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. A skąd bierzesz te szablony???

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesteś genialna!! Nigdy nie widziałam takiego pięknego śniadaniowego dania! ( a gdyby ktoś mi takie podał, dostałabym zawału ze szczęścia). I ta smażona polenta z owocami- niesamowite połączenie, gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze serce na talerzu, w pięknej owocowej oprawie! Uwielbiam do Ciebie zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda wspaniale, śliczne zdjęcia ....

    OdpowiedzUsuń
  24. Ostatnią polentę jadłam z galaretką truskawkową i brzoskwiniami, ale z malinami też na pewno była pyszna. Jak zawsze zdjęcie mnie oczarowało. Moje paćkowate owsianki mogą się schować przy takich pięknych kompozycjach :-P.

    Dziękuje za szablon i liczę na więcej tego typu niespodzianek :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. też drukuję takie szablony, ale raczej na słodkie prezenciki i takie tam, dziękuję za link, przyda się :))) jesteś wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  26. Smaczna była, chociaż ja nie potrzebowałam tyle słodzenia. Dałam łyżeczkę miodu i jeszcze mi było za słodko :) No i następnym razem muszę chyba dac na patelnię więcej oleju, bo troszkę mi się przyklejała :)

    OdpowiedzUsuń