8/05/2011

piątek

chlebek bananowy z malinami; morele z orzechami nerkowca; zielona herbata
raspberry-banana bread; apricots with cashews; green tea


CHLEBEK BANANOWY Z MALINAMI

Jest niesamowicie szybki i prosty w przygotowaniu, a jego aromat to prawdziwe cudo. Maliny można zastąpić innymi owocami - jagodami, truskawkami itd.
Składniki:  2 szklanki mąki pełnoziarnistej
4 średnie bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki mleka 2%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
ekstrakt waniliowy (można pominąć)
1 szklanka malin

Przygotowanie: Nagrzewam piekarnik do 180*C. Mieszam wszystkie składniki suche. Osobno rozbijam jajko w mleku, rozmiażdżam banany widelcem i dodaję do składników mokrych, łączę pobieżnie z suchymi (nie mieszać zbyt długo!), dodaję do masy maliny. Przelewam do wyłożonej papierem keksówki (moja to ok. 22 x 8 cm), wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 45 minut w 180*C z termoobiegiem (lub do suchego patyczka - warto sprawdzić wcześniej ;) ). Po ok. 10 minutach od wyjęcia gotowy do krojenia, smacznego! :)


RASPBERRY-BANANA BREAD
Ingredients: 2 cups whole-wheat flour
4 medium overripe bananas
1/4 cup 2% milk
2 T sugar
2 t baking powder
1/2 t baking soda
1/2 t salt

1 egg
vanilla extract (can skip it)
1 cup raspberries (or blueberries, strawberries etc.)
Method: Preheat oven to 180 *C. Combine dry and wet ingredients separatedly. Mash the bananas, combine them with the wet mix. Fold dry and wet inredients together until combined (do not overmix!). Fold in raspberries. Pour batter into greased loaf pan (9''), bake for about 45 mins (or until the toothpick inserted in the centre comes out clean). After ~10 mins it's ready to get sliced. Enjoy! :)

28 komentarzy:

  1. Też robiłam kiedyś taki chlebek! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu jeszcze nigdy nie robiłam chlebka bananowego? Muszę koniecznie to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Smaczne miałaś śniadanko!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie lubię chlebek bananowy :)
    U mnie naleśniki są zwykłe- nie drożdżowe, mleko, mąka, jajo, cukier. ;D
    Ale dość grube są. ;)
    Tak, nie ma jak to śniadanie z bliską osobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy5/8/11 10:26

    Koniecznie dodaj przepis. Czekam z niecierpliwością, bo wygląda i zapowiada się nieziemsko smacznie. Nigdy nie robiłam, a co za tym idzie, nie jadłam takiego chlebka bananowego, ale musi być genialny. Ubolewam w tym momencie nad faktem, że nie mam czynnego piekarnika, bu! ;x
    Śniadanko rewelacyjne! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy5/8/11 10:28

    Już się chyba Ciebie kiedyś pytałam, ale powiedz mi skąd Ty bierzesz takie ładne naczynia, sztućce i inne akcesoria ?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne śniadanko, czekam na przepis. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy5/8/11 10:33

    Smakowicie to wygląda.
    Tyle osób ma już ten chlebek za sobą, a ja wciąż go nie zrobiłam. Czekam na przepis, bo tak nie może być, że ja, która banany potrafi wykorzystać do wszystkiego, nie jadła jeszcze z nimi chlebka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudny zestaw, bo chlebek bananowy uwielbiam i robię bardzo często, a owoce do tego to już faktycznie śniadanie mistrzów

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już kilka chlebków bananowych i wszystkie były pyszne. Świetne na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. napisz proszę skąd masz taką fajną miseczkę (ta w której są owoce). z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany, już na którymś blogu z kolei mnie kuszą maliny :). Chlebka bananowego nigdy nie robiłam, trzeba będzie spróbować. Podoba mi się połączenie moreli z nerkowcami, pierwszy raz się z takim zetknęłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. naczynia rzeczywiście cudowne. kreują przyjemność jedzenia tych wszystkich pyszności, których zdjęcia nam tu serwujesz. a jeśli chodzi o miseczkę ze zdjęcia, to wydaje mi się że jest to forma do pieczenia babki. możliwe, że się mylę, ale sama mam w domu podobną.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy5/8/11 13:10

    mmm, chlebek bananowy :D pychotka :33
    uroczy kubeczek!

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy5/8/11 15:03

    W tych Twoicxh wypiekach gryczanych czym moge zastąpić banana i mleko ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy5/8/11 15:31

    Chlebek bananowy? Jak to się robi! Musi być przepyszny. [ food-is-so-good.blogspot.com ]

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznostki, i kubeczek słodki! i jak słonecznie!!!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  18. ja zajadam chlebek bananowy, ale bez malin (:

    OdpowiedzUsuń
  19. @ Karolina Chyba przeoczyłam pytanie, przepraszam :) Naczynia mam z różnych źródeł, więc musiałabyś konkretnie zapytać ^^ Tutaj akurat miseczka-gwiazdka z Duka (aktualna kolekcja, są też zielonkawe), kubeczek z łyżeczką z lokalnego sklepu z porcelaną, dostałam od Mamy (i do zestawu należy jeszcze taki mały czerwony talerzyk, również obecny czasami przy śniadaniach). Część naczynek mam od wieków w domu, tylko teraz odkrywam ich urok na nowo - zanim założyłam bloga jadłam cały czas z talerzy z arkoroku ^^ Poza tym polecam Duka i jedyne w swoim rodzaju vintage gadżety z etsy.com. A papierowe foremki często projektuję i wykonuję sama :)

    @ Niezbytperfekcyjnapanidomu Taka foremka jest obecnie do nabycia w Duka - jest też zielono-turkusowa wersja kolorystyczna :)

    @ Anonimowy banana możesz zastąpić tzw. smażonymi jabłkami (można kupić w słoiczku w większości sklepów jako jabłka prażone) lub puree z dyni. 1/2 banana zamienia się na 1/4 szklanki któregoś z tych musów.

    Przepis dodany! Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy5/8/11 17:44

    juz wole sama sobie jabłka usmażyć :) dzięki. a mleko jest konieczne w tych wypiekach czy moge zastapic je wodą (nie toleruje mleka i jajek)

    OdpowiedzUsuń
  21. zbieram się na chlebek bananowy, ale ten słynny Sophie Dahl. Ale twój wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy5/8/11 18:28

    Nie no, to jest genialne! Muszę zrobić taki chlebek, może całkiem niedługo? Na pewno świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Naprawdę smakowity,nieskomplikowany wypiek,musiało pięknie pachnieć w trakcie pieczenia;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebki bananowe - zawsze i wszędzie. Dawno żadnego nie robiłam, a Ty mi narobiłaś na niego ochoty. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy5/8/11 21:41

    Kostka kokosowa to nic innego, jak słodziutkie wiórki kokosowe pozlepiane w kosteczkę z cukrem i pewnie czymś jeszcze. Zakupione w Kaufladzie, firma Stilla Natura. Pyszna, wiec polecam zakup. ;)
    A naleśniki fakt, można jeść codziennie... Są dobre zawsze i wszędzie. :3

    OdpowiedzUsuń
  26. Też w sezonie robię bananowca z malinami, świetne połączenie :) Zestaw śniadaniowy idealny dla mnie. To niesamowite, bo u Ciebie zawsze jest apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. no no.. chlebek bananowy z malinkami?< nie próbowałam.. ale na pewno jest pyszotkowy

    OdpowiedzUsuń